top of page

TEATER

DATUM
alla-vindar-affisch-jpg.jpg

Alla vindar är stilla

2 oktober  19.00

3 oktober 14.00


Biljettpris 
Vuxen :  290 Kr
Student/pensionär: 225 kr

Alla vindar är stilla

Scenkonst om Anna Margolins liv och poesi.

 

En stor poet kan förenklat sägas ha två alternativ att nå ut med sina verk. Första alternativet: du skriver, debuterar, fortsätter skriva, du når erkännande, berömmelse och fortsätter skriva till livets slut. Det andra mer drastiska alternativet: du skriver, blir refuserad, fortsätter skriva utan att bli utgiven, du tar ditt liv och dina verk når därpå erkännande och berömmelse. Anna Margolin gjorde inget av alternativen, hon skrev, debuterade, och sedan skrev hon inte mer på 30 år – vad är det för märkligt slut på en stor poets liv? 

 

I Alla vindar är stilla, med nyskriven dramatik och musik, ger ensemblen med skådespelare och musiker gestalt till Anna Margolins liv och poesi. Berättelsen börjar i slutskeedet av Annas liv, då poeten lever i ensamhet, och fortsätter sedan bakåt. Det berättas om debuten flera år tidigare, förhållandet till barn och äktenskap och hennes resor runt om i världen.

 

Alla vindar är stilla blandar olika uttryck som poesi, dramatik, musik, bild och livefilmade projektioner. Allt kombinerat i ett egensinnigt och experimentellt scenkonstverk. 

 

Om Anna Margolin (1887–1952)

Föddes i Brest-Litovsk i nuvarande Belarus och flyttade före första världskriget till New York, där hon tillhörde de jiddischspråkiga litterära immigrantkretsarna. Anna Margolin hörde till de kvinnliga poeter som gav uttryck för en ny självständig kvinnotyp som överskred tidens kulturella, sociala och inte minst erotiska konventioner. Banden mellan hennes liv och skrivande är starka. Många dikter lyfter fram en spänning mellan en stolt yttre fasad och ett inre kaos.

 

“Blek och lugn väntar jorden på blixt och åska.

Jag skall vara stilla” – Anna Margolin

 

MEDVERKANDE

Dramatiker/Regissör – Vera Berzak

Kompositör/Musiker – Ida Gillner

Skådespelare – Karin Blixt och

Anette Sevreus

Scenograf/Kostym/
Ljusdesign –

Diblik Rabía

Grafisk design
 – Martha Sanchez

Producent – Possibilitas

----

Dikterna i föreställningen är hämtade från Detta är natten av Anna Margolin, i svensk översättning av Beila Engelhardt Titelman (Ellerström, 2018).

 

SAMARBETSPARTNERS:

Föreningen Jiddischkultur Göteborg


 

MED STÖD AV: 
Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Kulturrådet, Svenska författarförbundet, Institutet för språk och folkminnen, Katz Kulturfond, Folkuniversitetet

 

Trailer

https://www.possibilitas.se/alla-vindar-%C3%A4r-stilla


 

2 oktober kl. 19.00

3 oktober kl. 14.00

Biljettpris:

Vuxen: 290 kr 

Student/pensionär: 225 kr

bottom of page