top of page

TEATER

Gabo går igen 
- en heldag i den magiska realismens tecken

Lördag 8 oktober


Samtal - 100 kr

Samtal och föreställning - 200 kr

I priset ingår vin och mingel.

I samarbete med tidsskriften Karavan, Prosak förlag och Argentinska ambassaden.

Det har gått 40 år sedan Gabriel García Márquez, i folkmun kallad Gabo, tog emot Nobelpriset i litteratur. Vilket är arvet efter den legendariske colombianske författaren? Och vilken angelägenhet har den magiska realismen idag? Välkommen till en heldag på aliasTEATERN med fördjupade samtal mellan publik och en rad gäster från litteraturens, filmens och politikens sfär.

Vi inleder dagen med en rad litterära samtal och avslutar med teaterföreställningen Världen har varit ledsen sedan i tisdags, baserad på tre av Gabriel García Márquez berättelser.

PROGRAM 


14.00-14.30 Linnea Rutström samtalar med Julian Vasquez om García Márquez författarskap

14.30- 15.30 Gert Lundstedt samtalar med Balsam Karam och Andrea Lundgren om magisk realism i den svenska litteraturen

15.30-16.00 Fikapaus

16.00-16.45 Shari Sabel Strandmark samtalar med Pierre Schori om García Márquez politiska engagemang.

16.45-17.30 Birgitta Wallin samtalar med Virginia Higa om unga latinamerikanska författares syn på magisk realism (samtalet hålls på engelska)

17.30 - 19.00 Vinservering + mingel

19.00 - 20.00 Föreställning - Världen har varit ledsen sedan i tisdags.

Biljett till samtalen: 100 SEK
Biljett till samtal och föreställning: 200 SEK

 

I biljettpriset ingår vin och mingel.


DELTAGARE

Pierre Schori har varit FN-ambassadör, kabinettssekreterare i UD, biståndsminister, ledamot i riksdagen och Europaparlamentet, gästprofessor i New York, chef för FN:s fredsbevarande operation i Elfenbenskusten, medarbetare till Olof Palme i internationella frågor samt även författare. Han var senast aktuell med boken Minnet och elden från 2015 i vilken Schoris relation till Gabriel García Márquez behandlas.


Balsam Karam är kurd med rötter i Iran och Irak, men har växt upp i Stockholm. Hon är författare och bibliotekarie och debuterade 2018 med den kritikerhyllade  romanen Händelsehorisonten. Hennes senaste roman är Singulariteten från 2021. Hon nominerades till Augustpriset 2021 och belönades samma år med SmåLits Migrantpris. 

 

Andrea Lundgren är författare och litteraturkritiker, uppvuxen i Boden i Norrbotten. 2010 romandebuterade hon med I Tunga vintrars mage, följt av den kritikerhyllade Glupahungern 2014. 2018 belönades hon med tidningen Vi:s litteraturpris och Samfundet De Nios vinterpris för novellsamlingen Nordisk fauna. Hon är nu aktuell med romanen Den underjordiska solen.

Virginia Higa är författare, litteraturkritiker och översättare från Argentina. Hon är nu verksam som litterär översättare i Stockholm. Hennes första roman, Vid familjebordet (Los Sorrentinos), är utgiven på Aska förlag.

Julian Vasquez är född i Colombia men bosatt i Sverige sedan 1978. Han har arbetat som docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och högskolelektor vid Institutionen för orientaliska studier.

I samarbete med tidsskriften Karavan, Prosak förlag och Argentinska ambassaden.

bottom of page