Vår Historia

aliasTEATERN/Latinamerikanska Folkteatern bildades 1978 av artister i exil från Latinamerika.

aliasTEATERN är vår hemmascen och den invigdes 1994 efter en stor ombyggnad av lokalen med stöd av Boverket. alias TEATERN blev då den första invandrarscenen i Sverige. Sedan dess har mycket hänt på vår lilla teater med ett mycket vackert scenrum. Många svenska fria grupper har spelat hos oss och vi har haft otaliga gästspel från Latinamerika.

 

I vår repertoar finns det många pjäser från Latinamerika som aldrig hade spelats i Sverige om vi inte hade funnits till, men vi har även spelat svenska pjäser översatta till spanska, pjäser som sedan spelades i Latinamerika.

1998 började vi spela latinamerikanska pjäser på svenska. Många av dem blev riktiga publiksuccéer, bland dem ”Vad ska vi göra med Farmor” av argentinaren Roberto Cossa, ”Blind date” och ”Ruths bok” av Mario Diament, även han från Argentina.

2011 påbörjade vi en trilogi om flyktingskap, ”Hej och hejdå” av Robert Jelinek; ”Kan du vissla Mustafa” av Isa Aouifia; ”Små kvinnor från Macondo” av Ana Maria Padilla.

2015 började artister av andra generations latinamerikaner ta plats med pjäserna ”La Familia” av America Vera Zavala, och vår senaste uppsättning ”Konsten att göra en chilenare” av Gloria Tapia och Nils Närman Svensson.

aliasTEATERN/ Latinamerikanska Folkteatern har gjort hela resan, från att spela på spanska med första generationens artister från Latinamerika, gått vidare till att spela latinamerikansk dramatik på svenska och över till andra generation latinamerikaner. Vi arbetar med frågor kring identitet, tillhörighet, utanförskap, inkludering och integration. Vi gestaltar människor med olika bakgrunder och erfarenheter, människor som tillhör normen och människor som inte tillhör normen. Framförallt vill vi debattera samhällsproblem.

Sedan 2015 är teatern i en ny fas, och har även blivit en plattform för unga talanger som vill arbeta med dessa frågor.

Hösten 2018 firar vi 40 år.

Vi kan avsluta denna presentation med några ord av Niklas Rådström när Skärholmens Teater var vår hemmascen: ”Att konst och kultur överlever och flyttar över gränserna ger en väldigt hoppfull bild av människan; att hennes drömmar och förhoppningar kan färdas över halva jordklotet och fortsätta att leva, som i det här fallet i en teaterlokal i Skärholmen.”

Kontakt

Hälsingegatan 3

SE-113 23 Stockholm

T-bana Odenplan

info@aliasteatern.com

Med stöd av: 

@aliasTeatern 2018

  • Facebook Social Ikon

Stockholms Stad