
lör 29 apr.
|aliasTEATERN
Sufi dansfestival
Dervish är en dubbelföreställning i vilken Ziya Azazis två verk, Azab och Dervish in Progress visas tillsammans. De båda solokoreografierna är moderna tolkningar av danserna inom den mystiska filosofin sufismen, som utgår från att människan är en varelse som behöver mogna och upplysas.
Tid och plats
29 apr. 19:00
aliasTEATERN, Hälsingegatan 3, 113 23 Stockholm, Sverige
Om eventet
När världen tycks som mörkast behöver vi hitta en plats för andrum, trygghet och tröst. En sådan plats är konsten. Dans och musik kan få dig att må bättre och bli ljusare i sinnet. Med Sufi dansfestival, som arrangeras av föreningen Farhang för andra året i rad, välkomnas fler in i sufismens spirituella universum.
Sufismen är en mystisk tradition inom islam där det meditativa inslaget är återkommande. Namnet kommer av den klädnad av ylle som var utmärkande för dess utövare. Typisk för sufismen är den virvlande dansen, som uppfanns av den iranske poeten Rumi på 1200-talet.
“Du dansar inuti mitt bröst, där ingen ser dig, men ibland gör jag det, och den synen blir denna konst. Trumljud stiger i luften, mitt hjärta bultar”. – Rumi
Festivalen startar fredagen den 28 april med en tredelad föreläsning som tar avstamp i Rumis kärlekspoesi. Författaren Ashk Dahlen, dansaren/koreografen Ziya Azazi och musikern Yinon Muallem medverkar.
Den 29 april intar festivalen aliasTEATERN med Dervish, en dubbelföreställning i vilken Ziya Azazis två verk, Azab och Dervish in Progress visas tillsammans. De båda solokoreografierna är moderna tolkningar av danserna inom den mystiska filosofin sufismen, som utgår från att människan är en varelse som behöver mogna och upplysas.
I Azab skildrar Azazi prövningen för en människa som ska passera sufismens fyra stadier av upplysning för att sutligen upptäcka de grundläggande sanningarna om livet och skapelsen.
I Dervish in Progress njuter dansaren frukterna av sin, ofta smärtsamma, strävan och genom dans uttrycker han sin extas och tacksamhet för all kunskap han har förvärvat. Genom snurrande rörelser uttrycks kroppens glädje, vilken återspeglas också i klädedräktens oförutsägbara rörelser.
Biljettpris:
Ordinarie: 300 kr, pensionär/student: 220