top of page
Skumitate
Skumitate

fre 12 apr.

|

aliasTEATERN

Skumitate

Japansk teaterteknik blandas med samtida dans i Takuya Fuijisawas nya scenkonsverk.

Tid och plats

12 apr. 2024 19:00 – 20:00

aliasTEATERN, Hälsingegatan 3, 113 23 Stockholm, Sverige

Om eventet

Skruvat, lekfullt och med en rysning. Göteborgsbaserade dansaren och koreografen Takuya Fujisawas nya scenkonstverk Skumitate blandar perspektiven och ger kropp till det vi inte kan se men har på känn.

I Skumitate blandas flera konstformer: dockteater, samtida dans, steppdans och skådespel till en suggestiv helhet. Takuya Fujisawa kallar sig koreograf men kan ses som en allkonstnär. I kraften bakom sin konstnärliga vision har han kontakt med sitt material i alla delar: han skriver repliker, regisserar, koreograferar, designar kostym, producerar, täljer grenar och medverkar även som en av fem aktörer/dansare på scenen. Och ändå: det som är i konstnärens främsta fokus är den kollektiva skaparkraften i hans ensemble. Föreställningen improviseras fram, fragment läggs till fragment och gränserna för de olika konstformerna suddas ut.

Tillsammans skapar ensemblen plats för det som på japanska kallas mitate - klädesplagg, grenar och rörelserna på scenen, suggererar fram gestalter, föremål och figurer hos betraktaren. Ensemblen på fem aktörer/dansare kan ibland upplevas som tre eller åtta personer. Det finns inga dockor i Skumitate. Ändå är upplevelsen av marionettspel påtaglig.

Takuya Fujisawa använder sina egna erfarenheter som invandrare i sitt skapande arbete. Mångfald och ömsesidig förståelse är viktiga teman i föreställningen. Verkets titel består av två ord: SKUM och MITATE. "SKUM" är både det svenska namnet på materialet och ett ord som i sammanhanget betyder "konstiga människor eller handlingar" eller "något främmande". "MITATE" är en teknik som går ut på att flytta perspektivet. Dessutom betyder japanska ordet "SUKUMITATE", som förbinder de två orden, "att vara rädd" eller "att stå upp, vara beredd, i rädslan". Koreograf: Takuya Fujisawa

 Dansare: Beda Åsbrink, Gustav Borehed, Endre Schumicky, Takuya Fujisawa

 Skådespelare: Alexander Hopman Lilja
 Ljus, 
Scenografi: Takuya Fujisawa

 Kostym: Shogo Hirata 

Musik: Emiliano Sacripant

 Scentekniker:Diblik Rabía

 Foto: Nadim Elazzeh Design:Shogo Hirata Producent: Takuya Fujisawa och Possibilitas

I samarbete med Regionteater Väst/Dans, Stora Teatern


 och aliasTEATERN Med stöd av: Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad

Dela denna sida

bottom of page