top of page
1300 mil från verkligheten
1300 mil från verkligheten

fre 15 mars

|

aliasTEATERN

1300 mil från verkligheten

Tid och plats

15 mars 2024 19:00 – 20:20

aliasTEATERN, Hälsingegatan 3, 113 23 Stockholm, Sverige

Om eventet

I en TV-studio deltar Manuela i en livesänd tävling där den som har sorgligast berättelse vinner. Första pris är att få sin högsta önskan uppfylld. Manuela berättar om när hennes son föddes och försvann spårlöst. När juryn frågar vad hon skulle göra om hon fick träffa sin son igen, svarar Manuela att hon skulle sjunga för honom.

Hans sitter i en helt annan del av världen och lyssnar på ett kassettband som han har hittat på vinden. Det är en kvinna som sjunger och Hans blir besatt av sången. Han måste få veta vem sångerskan är. Var hon kommer ifrån. Han måste få höra henne sjunga och börjar leta efter henne.

1300 mil från verkligheten är ett nyskrivet drömspel om illegala adoptioner, identitet, längtan och lögner. Pjäsen är fritt baserad på reportage, utredningar om illegala adoptioner som systematiskt gjordes från Chile till Sverige under 1970- 80 och 90-talen. Berättelsen är också inspirerad av  skådespelaren Nils Närman Svenssons sökande efter sanningen om sin adoption.

I övriga rollerna ser vi Monica Albornoz (Kalifat, Snabba Cash, Lyckligare kan ingen vara), Alejandra Goic (Kronprinsen som försvann, BRUS, Tal till nationen), och Ruben Lopez (Kärlek & Anarki, Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, Det var en gång en Vincent van Gogh).

Pjäsen är ett samarbete mellan aliasTEATERN i Stockholm och teaterkompaniet Matucana100 i Chile. För regi svarar Andreina Olivari, en av Chiles mest kritikerrosade regissörer.

Skådespelaren och musikern Nils Närman Svenssons öde är ett av många – på senare år har det uppdagats att barn systematiskt stals från utsatta samhällsgrupper, ursprungsbefolkningen och politiska aktivister i Chile för att adopteras bort. Sedan 2018 pågår en omfattande brottsutredning i landet, 650 fall rör adoptioner till Sverige.

– Som teaterregissör har jag alltid tyckt att det verkar svårt att arbeta med verkliga historier, de överträffar fiktionen med sin tragik och våldsamhet. Men efter att ha träffat Nils och hans mamma Sandra kunde jag inte fatta något annat beslut än att regissera den här pjäsen. Dessa händelser är inte bara offrens börda att bära, utan något vi alla måste konfrontera, säger Andreina Olivari.

Eva Maria Benavente Dahlin, dramatiker bakom bland annat En droppe midnatt, Kality och Några av oss har skrivit manus. Resultatet är ett drömspel som glider mellan tid och rum. 

 Premiär den 1:a mars 2024 på aliasTEATERN.

Early-bird-rabatt (fram till den 5 / 2) 160kr

Ordinarie 230 kr

Student / pensionär 190 kr

Under 18 år 100 kr

Biljetter: https://kulturbiljetter.se/evenemang/6839/1300-mil-fr%C3%A5n-verkligheten/

Regi: Andreina Olivari  

Manus: Eva-Maria Benavente Dahlin 

Översättning: Luisa Mora 

Scenografi och kostym: Rodrigo Leal  

Ljusdesign: Rodrigo Leal 

Komposition och ljuddesign: Nils Närman Svensson 

Föreställningstekniker: Niklas Mård 

Producent: Simon Revilla 

Initiativtagare och projektsamordnare: Marta Inostroza

Dela denna sida

bottom of page