top of page

TEATER

DATUM
498de1_6502b0164c214caf95b3834888fa5130~

Chamamé

– folkmusik från den argentinska Litoralregionen

10 November 2019

Tid: 15:00

Längd: 1h 30min, med paus i mitten

Pris: 

Förköp: 160 kr

Pensionärer/stundenter: 100 kr

Köp i dörren: 200 kr

Den 10 november kl 15.00 kommer Las Hermanas Vera att bjuda in oss till en konsert för att avnjuta det bästa från Chamamé- och Litorialregionens repertoar. 

Las Hermanas Vera – Systrana Vera – är de enda kvinnliga duon som ägnar sig åt Chamamé-musik i Argentina. Nu är systrarna ute på turné för att fira Chamamémusikens 50 års jubileum.

Las Hermanas Vera består av Bonni Vera och Refa Vera vilka utgör ett viktigt musikinslag av folklore- och populärkulturens traditioner i denna tradition.  Las Hermanas Vera är folksångerskor som utmärker sig för att vara nyskapandet, modiga och hängivna till litoralmusikens rötter. De lyckas med sitt unika sätt att förvalta musiktradition.

Chamamé är en folkmusikstil från Litorialregionen i Argentina. Den har ursprung i urfolket guaranís traditioner.  Med detta som grund har det under historiens gång tillsatts inslag från jesuiter, spanjorer, tyska och judiska musikinfluenser. Chamamé kan förklaras på det här sättet: rytm från urfolk som med olika migrantionsinfluenser resulterade till en egen stil i Litoralregionen. Från guaraní kan vi urskilja sapucai som är ett speciellt skrik hämtat från området Litoral och dess urfolk. Instrument som det europeiska dragspelet, varje chamamégrupp har ett dragspel, och en bandoneón (ett litet dragspel) eller båda instrumenten är viktiga inslag i chamamé.

Välkomna!

 

Turnéstopp: Budapest, Rom, Aten, Wien, Stockholm, Warszawa, Sierpc och Barcelona. 

bottom of page