top of page
1300_mil_fran_verkligheten_omslag.png

 

Pressmeddelande 2023-12-18

Urpremiär för internationellt drömspel om Chiles stulna barn  

 

Femtio år efter statskuppen i Chile får en nyskriven pjäs om diktaturens stulna barn urpremiär i Stockholm. På scen står fyra skådespelare som alla har band till Chile, bland andra Nils Närman Svensson – ett av de chilenska barn som illegalt adopterades till Sverige på 80-talet.

 

Pjäsen 1300 mil från verkligheten är ett samarbete mellan aliasTEATERN i Stockholm och teaterkompaniet Bonobo i Chile. För regin svarar Andreina Olivari, en av Chiles mest kritikerrosade regissörer. Uppsättningen kommer även att spelas i Chile. 

 

Skådespelaren och musikern Nils Närman Svenssons öde är ett av många – på senare år har det uppdagats att barn systematiskt stals från utsatta samhällsgrupper, ursprungsbefolkningen och politiska aktivister i Chile för att adopteras bort. Sedan 2018 pågår en omfattande brottsutredning i landet, 650 fall rör adoptioner till Sverige. 

 

– Som teaterregissör har jag alltid tyckt att det verkar svårt att arbeta med verkliga historier, de överträffar fiktionen med sin tragik och våldsamhet. Men efter att ha träffat Nils och hans mamma Sandra kunde jag inte fatta något annat beslut än att regissera den här pjäsen. Dessa händelser är inte bara offrens börda att bära, utan något vi alla måste konfrontera, säger Andreina Olivari.

 

Sandra är Nils biologiska mamma. Hon blev gravid efter ett övergrepp i tonåren. Dagen efter att Nils föddes sade läkarna på sjukhuset att han var död. Men Nils hade förts till ett fosterhem i Santiago i väntan på att bli adopterad. När Nils var sex månader kom han till Sverige och växte upp i Växjö. Han återförenades med Sandra 2019, när han var 34 år.

 

– Det var när jag spelade föreställningen Konsten att göra en chilenare 2018 som allt började. En person i publiken kände kvinnan som hade placerat mig på fosterhem och kopplade ihop oss. På midsommarafton samma år fick jag en bild av min mamma på mobilen. Året därpå reste jag till Chile för första gången. Idag har vi ett starkt band och vi pratar i telefon nästan varje dag. Sakta men säkert håller vi på  att lära känna varandra som två vuxna, säger Nils Närman Svensson.

 

Eva Maria Benavente Dahlin, dramatiker bakom bland annat En droppe midnatt, Kality och Några av oss har skrivit manus, inspirerad av Nils dagböcker från resan till Chile 2019. Resultatet är ett drömspel som glider mellan tid och rum.

 

– Pjäsen handlar om ögonblicket när det man visste om sig själv och sitt liv visar sig vara en lögn. Drömspelet som genre som öppnar upp för andra dimensioner; tidsepoker kan pågå parallellt och det kan finnas dimensioner bortom vår egen. Saker sitter ihop på sätt som man inte ser från början, säger Eva Maria Benavente Dahlin.

 

1300 mil från verkligheten får urpremiär på aliasTEATERN i Stockholm den 2 mars, 2024. 

 

I rollerna ser vi Monica Albornoz (Kalifat, Snabba Cash, Lyckligare kan ingen vara), Alejandra Goic (Kronprinsen som försvann, BRUS, Tal till nationen), Ruben Lopez (Kärlek & Anarki, Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, Det var en gång en Vincent van Gogh) och Nils Närman Svensson (Almstriden, Eufori,Ghost, Dance Nation, I mitten sitter kärnan) som också gör ljuddesign. Samtliga skådespelare har en koppling till Chile.

 

Repetitionerna inleds på aliasTEATERN den 15 januari 2024. 

För intervjuförfrågningar, bildmaterial med mera, vänligen kontakta Monika Wade på monika@aliasteatern.com eller på ‭073-6732729.‬

Läs mer om föreställningen på aliasTEATERNS hemsida (extern länk)


Intervjuer med regissör, manusförfattare och skådespelare (extern videolänk)


Högupplösta pressbilder kan laddas ner här (extern länk).

 

1300 mil från verkligheten

Regi: Andreina Olivari 

Scenografi och ljus: Rodrigo Leal 

Manus: Eva-Maria Benavente Dahlin

Översättning: Luisa Mora

Komposition och ljuddesign: Nils Närman Svensson

Producent: Simon Revilla

Konstnärlig ledare aliasTEATERN: Monika Wade

Koordinator: Marta Inostroza Biografier

 

Monica Albornoz är en svensk-chilensk skådespelare och sångare. Hon är utbildad på teaterhögskolan Universidad de Chile i Santiago och har varit verksam i Sverige sedan 80-talet. Hon har arbetat på scener som Gottsunda Dans och Teater, Uppsala Stadsteater och på aliasTEATERN i föreställningarna Tänk att du lever och Världen har varit ledsen sen i tisdags. Hon har turnerat internationellt med föreställningarna Mödrars Manifest och Europa Europa av Konstgruppen Ful, samt medverkat i diverse serier och filmer som Kalifat, Advokaten, Lyckligare kan ingen vara och Snabba Cash. Mellan 2014 och 2016 drev hon även Uppsalabaserade kulturföreningen Nosotros Los Otros med egen scen i Uppsala. Monica har även mångårig erfarenhet som dramapedagog på Medborgarskolan.

 

Alejandra Goic är en frilansande skådespelare baserad i Stockholm. Hon har varit verksam på scener som Backa Teater, Regionteater Väst och Ung scen Öst/Östgötateatern och nu senast på Dalateatern i föreställningen BRUS och på Ställbergs Gruva/Folkets Bio med livesända föreställningen Tal till Nationen av Konstgruppen Ful & Sara Parkman. Hon medverkade även i förra årets julkalender Kronprinsen som försvann och i serien Kapningen. Alejandra jobbar också med casting, filmproduktion och driver egna konstnärliga projekt. 2017 gjorde hon regidebut med det egna verket Läs mellan raderna kommatecken bitch på aliasTEATERN. Mellan 2011 och 2015 drev hon och var konstnärlig ledare för Skabbteatern.

 

Ruben Lopez har arbetat som skådespelare på bl.a. Dramaten, Teater Galeasen, Örebro Länsteater, Västmanlands Teater, Scenkonst Sörmland och Helsingborgs Stadsteater. Han har också regisserat och skrivit manus till ett flertal egna uppsättningar, t.ex. Det var en gång en Vincent van Gogh som spelades på Turteatern och Södra Teatern. Han har också synts i film och tv, bl.a. i Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och Netflix-serien Kärlek & Anarki. Han var senast aktuell i föreställningen Elefantmannen på teater Estrad Norr i regi av Karl Seldahl.


Nils Närman Svensson har medverkat i produktioner på bl.a Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Uppsala stadsteater, Helsingborgs stadsteater, Malmö Opera, Göteborgsoperan, Svenska teatern i Helsingfors, Nöjesteatern i Malmö, Chinateatern i Stockholm och Riksteatern. På TV har vi kunnat se honom i bland annat SVT:s Saltön. Succéföreställningen Konsten att göra en chilenare som hade urpremiär på aliasTEATERN har Nils även spelat i Bogota, Colombia. 

 

Andreina Olivari (Chile) är skådespelare, regissör och lärare. Tillsammans med Pablo Manzi driver hon det kritikerrosade teaterkompaniet Bonobo sedan 2013. Kollektivet har skapat tre urpremiärer: Amansadura (2013), Donde viven los Barbarós/ Where the barbarians live (2015) och Tú Amarás/You will Love (2018). De har gästspelat på festivaler i länder såsom USA, Belgien, Nederländerna, Tyskland, Italien, Spanien, Mexiko, Brasilien och Peru. Bonobo riktar blicken mot våld och politisk korrekthet och undersöker sociala miljöer där diskriminering ofta sker implicit och omedvetet. Som skådespelare har Andreina Olivari medverkat i grupper som Los Contadores Auditores och Geografía Teatral. 

 

Eva-Maria Benavente Dahlin är dramatiker, dramaturg och översättare. Hon har arbetat för flera av landets scener, skrivit pjäserna Kality och Några av oss för Riksteatern, Hur vi försvinner för Unga Dramaten och En droppe midnatt, baserad på Jason ”Timbuktu” Diakités bok med samma namn. Hon har varit dramaturg för produktioner såsom Flickor som försvinner (Riksteatern och Unga Dramaten), Jeanne (Riksteatern och Dramaten), I kroppen min (Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm och Riksteatern), Kärlek skonar ingen (Göteborgsoperan) och Moderna Tider (Folkteatern, Göteborg). Som översättare har hon bl.a. översatt pjäsen Stortorget av Guillermo Calderón som sattes upp av Folkteatern i Göteborg i samarbete med Riksteatern.

 

 

 

 

bottom of page